Llengua i cultura

langue3.jpgEl parlar de Sineu es caracteritza, enfront de la resta de parlars mallorquins, pel fet que  la vocal neutra (la a o la e de francès) es pronuncia com una e tancada (la e de també) quan entra en contacte amb un so palatal o amb els sons /g/ i /k/.

Els sons palatals (anomenats així perquè la llengua toca el paladar o s’hi acosta per pronunciar-los) són la i els sons inicials de xiulo, nyerro, lluna i Jordi (o girar). En molts de parlars aquests sons moltes vegades fan que les vocals que hi estan en contacte es tanquin. En el cas del sineuer afecten les as i les es sense accent: Maria, ties, caixa, xerec,  banya, bollallenegar , geneta, bon Jesuset… Els altres mallorquins, en canvi, les pronuncien com a neutres.

 

També es dóna en casos en què hi havia antigament un so palatal i que actualment ja no es pronuncia: per exemple fulla, pronunciat un temps fuia i actualment fua. I també es dóna aquest fenomen en contacte amb /g/ (so inicial de goma o guerra) i /k/ (so inicial de col o quissó) perquè antigament es devien  pronunciar palatalitzades, és a dir, que un temps a Sineu paraules com casa, crec o gana segurament es pronunciaven com a Palma, Sant Joan o Manacor. Ara ja no es fa així, però l’antiga palatalització va deixar el seu rastre en la pronúncia sineuera de què, barca, Catalina, enganar o amigues

 

Per altra banda, la a amb accent en contacte amb els mateixos sons provoca un tancament de la vocal, que es pronuncia semblant a la e de mel. El contacte amb les palatals o amb /k/ i /g/ explica la pronúncia que a Sineu feim de gana, cap, llamp, renyar… 

 

Aquesta  singularitat és l’únic tresor comú de tots els sineuers. Aquesta singularitat ens enriqueix, ens distingeix i ens uneix. Convé, per tant, fer-la palesa cada dia perquè sigui l’herència dels nostres fills, com ho ha  estat dels nostres pares; n’hi ha prou en parlar sineuer, sense vergonya i amb plena consciència. 

 

  

Postdata: Els correctors ortogràfics només curen l’ortografia. Per els problemes greus de sintaxi convé deixar-se visitar per un filòleg, un bon filòleg.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s