80 anys

Sineuers Independents rememoram el 80è aniversari de la proclamació de la República. Hem de recordar que la II República es va constituir després d’unes eleccions municipals, punt culminant en què el poble va donar el suport massiu a les forces polítiques republicanes que rebutjaven la continuïtat de la monarquia borbònica, ja llavors ben allunyada de la societat d’aquell temps, just quan feia poc havien sortit de la dictadura de Primo de Rivera amb la connivència del mateix Alfons XIII. Poques vegades unes eleccions municipals hauran tengut unes conseqüències tan rellevants. Una agrupació municipalista i assembleària com la nostra, vuitanta anys després, se sent hereva de l’ideari republicà i el reivindicam.

Cal fer memòria i mai amagar que el decurs de l’Estat republicà va ser violentament estroncat per un cop d’estat, que sotmeté la voluntat del poble a un fosc període de repressió i aniquilació de tot el que va suposar de bo aquell breu temps de democràcia reeixida: la universalitat de l’educació, la llibertat d’opinió, la llibertat de religió, el desenvolupament de les identitats nacionals… Seria impensable una situació com la del 1936 avui, tot i la caparrudesa d’alguns que encara posen emperons per condemnar l’atac feixista a la legalitat republicana. Com seria ara la República si hagués perdurat? Quin model d’estat tendríem? Com s’hauria desenvolupat l’autogovern de les diverses identitats nacionals? Les Illes, formarien part d’una confederació catalana? Són preguntes que ara per ara no tenen resposta, però els fets històrics que es visqueren poden ajudar a imaginar un panorama molt diferent de l’actual, amb respostes a aqueixes incògnites que segur que sorprendrien a més d’un convençut defensor de l’Espanya constitucional, tal com la coneixem.

Així doncs, saludam la República i homenatjam aquells qui la defensaren, especialment aquells qui perderen la vida per aquest fet i aquells qui la perderen sense saber perquè, just per la crueltat de la guerra i la mesquinesa dels assassins.

Salut i república!

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Opinam. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s