Concentració a favor del català a la Sanitat Pública

Aquest proper divendres dia 7, a les 19,00 h. davant els canons del Consolat de Mar, hi haurà una concentració perquè totes les usuàries i usuaris de la Sanitat Pública d’aquestes Illes poguem usar la nostra llengua, el català, a l’hora de ser atesos pels professionals sanitaris. Aquest dret només és possible si els professionals de la Sanitat són competents amb ambdues llengües oficials. Això és el que pretén el govern balear ja que vol aprovar un decret que exigeixi uns coneixements de català a l’hora d’accedir a un lloc de treball sanitari. 

Aquest decret, però, ha rebut la negativa de tots els sindicats presents a la Mesa de Negociació de Sanitat: CEMSATSE, SAE, CSIF, CCOO i UGT, ja que tots ells consideren que el català no ha d’ésser un requisit sinó simplement un mèrit. A més, els sindicats CEMSATSE, SAE i CSIF han convocat una concentració el dijous dia 6 per demanar que no s’aprovi aquest decret.

Davant aquest enèssim atac a la nostra llengua, vos convidam a participar a la concentració del divendres dia 7. La llengua catalana només es salvarà si l’usam, no es salvarà pel simple fet de conèixer-la però no usar-la.

sanitatllengua11

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Informam. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Concentració a favor del català a la Sanitat Pública

 1. nnggdesineu ha dit:

  S’han de tenir ben confoses les prioritats al hora de valorar més la llengua que parla el personal sanitari que no els seus mèrits en la materia. Si, tendrem filòlegs mèdics, però molts malalts crònics! El Pacte s’estima més tenir personal catalanoparlant que especialistes punters, s’ha de ser molt tancat de cap. Té collons s’asumpte!

 2. Miquel Gelabert (Fuli) ha dit:

  Contestant al comentari de nngg, no sé si es tracta d’ignorància, si és així té cura, o d’estupidesa, en aquest cas sol ser eterna. La ignorància pot esdevenir estupidesa quan la ignorància és intencionada o premeditada. Consider greu el fet d’opinar d’un tema del qual es té ignorància o no se’n té o no se’n vol tenir prou coneixement. Si a les nostres Illes tenim dues llengües oficials, han d’estar en igualtat al manco pel que fa als serveis públics. No som els usuaris els que hem de canviar de llengua perquè ens entenguin. Hi ha una sèrie de normativa en rang de llei, aprovada fins i tot en temps de govern del PP, que empara el que el govern balear vol fer, que és exigir el coneixement de la llengua catalana als professionals que treballin a la Sanitat Pública: L’article 4.2 de L’Estatut d’Autonomia que diu que tenim dret a conèixer i usar la llengua catalana; l’article 8.1 de la Llei de Normalització Lingüística de l’any 1986 que diu que els ciutadans tenen dret d’usar la llengua catalana, oralment o per escrit, en les seves relacions amb l’Administració pública a l’àmbit territorial de la Comunitat Autònoma; l’article 30.2 de l’Estatut Marc del personal estatutari (Llei 55/2003 signada per José María Aznar) que diu “ Los procedimientos de selección, sus contenidos y pruebas se adecuarán a las funciones a desarrollar en las correspondientes plazas incluyendo, en su caso, la acreditación del conocimiento de la lengua oficial de la respectiva comunidad autónoma en la forma que establezcan las normas autonómicas de aplicación.”

  Vos agradi o no la llengua catalana és la pròpia d’aquestes illes (no així la llengua castellana que primer va ser imposada amb el decret de Nova Planta de 1714 i després amb la Constitució Espanyola de 1978) i mereix estar en plena igualtat amb l’altra llengua oficial. Si la llengua no ha d’ésser un impediment per tenir bons professionals sanitaris, tampoc s’ha d’exigir el castellà (avui en dia amb els traductors simultanis no hi ha d’haver problemes de comunicació).

  Els del PP no sou gens coherents amb el tema de la llengua ja que no defensau ni el mallorquí ( en aquest afany de voler confondre llengua catalana amb Catalunya). És ben hora de xerrar clar i llempant i dir si el que preteneu és que només perduri el castellà a les nostres illes. Els vostres fets així ho confirmen.

  Per altra banda, si puc xerrar amb algun membre de nngg de Sineu li demanaré que en sap d’aquest tema i també voldre saber si el comentari ha sortit d’una junta de nngg de Sineu o no.

 3. nngg ha dit:

  Tota aquesta controversia es redueix a tres o quatre punts.

  a) resulta curiós voler imposar una normativa a cert sector professional tenint TOTS els sindicats en contra (inclosos els que són afins al govern).

  b) resulta preocupant que els nacionalismes de certes regions d’Espanya vulguin que es puntuï més en les oposicions el coneixement d’un dels idiomes oficials que la professionalitat dels funcionaris.

  c) resulta graciós que el PP, que va aprovar l’Estatut d’Autonomia, Decret de Mínims… vulgui exterminar el Català. Mira tú que som afíns al PP i bé que el xerram i l’escrivim al Catala, propi de les Illes Balears.

  d) quan el PP governava va cometre molts d’errors com l’Autovia Inca-Manacor, en alguns va saber rectificar. Aquest govern, del qual pareixeu portaveus, fa moltes poques coses i les que fa no tenen sentit ni afecten a l’interès de la majoria. Anam bé!

  Ahir el President Electe dels EUA va dir “els EUA no estan formats per estats roigs i estats blaus, sino per ciutadans americans”. Aquesta cita la podriem aplicar, de forma pareguta, a l’àmbit sanitari. A la Salut Pública, ni Català ni Castellà, sino bons professionals.

 4. ... es aixi ha dit:

  Es bonisim això, com amb quatre paraules ben dites d’aquets quatre joves sineuers an tomat a una agrupació com SI lo important no es la llengüa i del lloc on venen si no bons metges, vaja manera de perdre el temps amb “xorrades”

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s