Llavors. Herències


Llegim en el suplement Presència que el 26 de febrer s’obrirà, a Svalbard, un arxipèlag de l’oceà Àrtic, el principal magatzem mundial de llavors, on es podrà protegir l’herència agrícola de la Terra dels efectes de catàstrofes naturals o guerres, com és ara la d’Iraq on el banc genètic d’Abu Ghraib va ser saquejat el 2003. Es podran contenir fins a tres milions de llavors diferents. El centre vol ser el repositori d’últim recurs per mantenir l’herència agrícola de la humanitat.

 

Per mantenir una altra herència – la nostra principal herència, el nostre català – la Universitat Autònoma de Barcelona, posà en marxa una plana web: un atles interactiu de l’entonació del català. Entre els seus objectius destaca  la presentació sistemàtica d’una sèrie de materials en àudio i en vídeo per a l’estudi de la prosòdia i l’entonació dels dialectes catalans, de tal manera que es pugui iniciar l’estudi de la notable diversitat dialectal de l’entonació catalana. Com cal esperar d’una gran universitat, hi trobam el català de Sineu.

 

Per mantenir aquesta herència, els departaments de llengua catalana de tots els IES del domini lingüístic del català – com és ara l’IES Sineu – fan un esforç diari: integració de nouvinguts, conferències amb els millors especialistes, sortides al teatre, a exposicions i fires, concursos de redacció i poesia, edició de revistes i blogs, …

 

Per mantenir aquesta herència, unes agosarades associacions de pares i mares i uns claustres de mestres compromesos, aprovaren que la llengua vehicular de l’escola pública -com és ara Sa Quintana – fos el català. Agosarats i compromesos, sí: enfront  sempre tenien els infatigables defensors de la “libertad”,  malmenada paraula!. Alguns infatigables abandonaren la pública per la privada; però tornaren. Sempre tornen quan descobreixen que el veritable problema no era el català.

 

Per mantenir aquesta herència tal volta convindria, també, obrir un banc mundial de llengües amenaçades. A la UAB ja n’hi ha una primera llavor.

 

Per mantenir aquesta herència ja sabeu què cal fer el proper 9 de març.

 


Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Sense categoria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Llavors. Herències

  1. Retroenllaç: IES Sineu. Bones noves « Sineuers Independents

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s