Any Jaume I

A Jaume I, rei d’Aragó, Mallorca i València, comte de Barcelona i senyor de Montpeller, la Història li atorga un dels papers principals durant l’Edat Mitjana al nostre país. El rei En Jaume, des de la conquesta de Mallorca, ha estat un personatge memorable i mitificat per totes les generacions, fins al punt que és dels pocs personatges reals que donen nom als protagonistes de les rondalles. Actualment, la seva figura és incompatible amb els valors que de manera majoritària marquen el pols de les societats democràtiques, tant pel seu càrrec com pels seus actes. Això no obstant, és necessari que, com per qualsevol altre període històric, coneguem les circumstàncies i la forma com Jaume I i els seus coetanis dugueren a terme les seves empreses. Renunciar a això seria girar l’esquena a la cerca de la nostra pròpia identitat. Els trets culturals que agermanen pobles com Sineu, el Verger, Prades de Conflent, Mequinensa, l’Alguer o Tàrrega no serien comprensibles, o més ben dit, per ventura no serien, si no fos per les decisions polítiques del rei Jaume i la seva cort. Tot i que hem d’entendre que segurament les seves intencions eren més per motius de poder econòmic i personal que no per raons patriòtiques, les grans fites del seu regnat, és a dir, l’expansió territorial de la confederació catalanoaragonesa i la consegüent repoblació, constitueixen el substrat principal de la nostra identitat col·lectiva.

L’any 1208 neix, com narra el seu “Llibre dels Fets”, dia 2 de febrer: “E aquela nuyt (…), uolch nostre Senyor que nos fossem engenrats. E quan la Reyna nostra mare se senti prenys, entrassen a Montpestler. E aqui uolch nostre Senyor que fos lo nostre naximent en casa daquels de Tornamira la uespra de nostra dona sancta Maria Candaler”. Enguany es commemora l’Any rei Jaume I, coincidint amb el 8è aniversari del seu naixement, per tal de preparar els actes que es duran a terme es constituí una comissió formada pel Consell, el Govern i els Ajuntaments de Palma, Calvià, Andratx, Alaró, Santa Eugènia, Capdepera, Vilafranca i Inca.
Sineuers Independents ha presentat una moció en la qual demanam que Sineu s’integri a la comissió organitzadora i, per altra banda, que se celebri qualque acte al poble, per aprofundir en la vida del regent octocentenari i els fets que marcaren el seu temps i, de retruc, el nostre.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Informam. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Any Jaume I

  1. Retroenllaç: Dilluns 31, ple ordinari « Sineuers Independents

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s